Sfinti si despre Sfinti

Moaste ale Sfintei Mari Mucenite Ecaterina la Bucuresti

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina este praznuita de crestinii ortodocsi in fiecare an, in data de 25 noiembrie. La Biserica Belvedere din Bucuresti va fi adusa spre inchinare o icoana cu o particica din moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina, cu ocazia hramului acestui lacas de cult. Icoana Sfintei Ecaterina este oferita de Comunitatea ortodoxa romana “Buna Vestire” din Bruxelles, fiind adusa de la Catedrala Sainte Catherine din capitala Belgiei. Sfintele Moaste vor fi depuse spre inchinare, in Biserica Belvedere, in perioada 24-28 noiembrie a.c.
“Avem nespusa bucurie de a va invita la sarbatoarea bisericii noastre, cu ocazia hramului din ziua de 25 noiembrie a.c., spre a inalta o rugaciune si a ne inchina Sfintelor Moaste ale Sfintei Mari Mucenite Ecaterina, ocrotitoarea tuturor tinerilor, studentilor, profesorilor, teologilor, medicilor, juristilor, tuturor iubitorilor de carte, cat si a celor aflati in pragul casatoriei” ne-a spus preotul paroh Liviu Popa.

Programul liturgic de la Biserica Belvedere, in zilele de 24-25 noiembrie este urmatorul:

Sambata, 24 noiembrie
8:30-10:00 Taina Sfintei Spovedanii
10:00 Slujba Parastasului
16:00 Vecernie, Litie, Acatistul Sfintei Mari Mucenite Ecaterina, Procesiune cu Moastele Sfintei Ecaterina

Duminica, 25 noiembrie
8:30 Utrenia, Sf.Liturghie
12:30 Slujba Parastasului
17:00 Vecernie, Acatistul Sfintei Mari Mucenite Ecaterina

La sarbatoarea hramului este invitat sa participe PF Parinte Patriarh Daniel.
Biserica Belvedere a fost construita intre anii 1934-1940. Biserica are hramul “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” si “Sfanta Mare Mucenita Ecaterina”. Piatra de temelie a fost pusa de catre primul Patriarh al Romaniei, Miron Cristea. Initiatorul construirii bisericii a fost preotul Petre Serpe, ctitorul sfantului lacas. Biserica Belvedere are un aspect monumental si se aseamana cu Catedrala Mitropolitana din Timisoara, ambele lacasuri fiind proiectate de arhitectul Ioan Traianescu. Prin frumusetea sa deosebita si prin structura sa arhitectonica, Biserica Belvedere este considerata unicat in Bucuresti. Biserica este situata pe strada Carvunarilor nr.2 (cartierul Regie), sectorul 6, Bucuresti. Detalii de acces pe site-ul: http://bisericabelvedere.uv.ro/

(Sursa: CrestinOrtodox.ro , 2007-11-21)

 

E o Minune…

– “E o minune pentru mine cã Domnul nu m-a uitat pe mine, zidirea Lui cea cãzutã. Unii cad în deznãdejde, so­cotind cã Domnul nu le va ierta pãcatele. Asemenea gân­duri vin de la vrãjmasul. Domnul e atât de milostiv, cã nu putem pricepe aceasta. Cel al cãrui suflet s-a umplut de iu­birea lui Dumnezeu în Duhul Sfânt, acela stie cum iubeste Domnul pe om. Dar când sufletul pierde aceastã iubire, atunci se întristeazã si tânjeste si mintea lui nu vrea sã se opreascã, ci cautã un asemenea Dumnezeu”;

silouan2.jpg

– “Sufletul păcătos care nu cunoaşte pe Domnul se teme de moarte, gândind că Domnul nu-i va ierta păcatele sale. Dar aceasta e pentru că sufletul nu cunoaşte pe Domnul şi cât de mult ne iubeşte. Dacă oamenii ar şti aceasta, nici un singur om n-ar mai deznădăjdui, pentru că Domnul nu numai că iartă, dar se şi bucură de întoarcerea păcăto­sului. Chiar şi atunci când moartea îţi bate la uşă, crede cu tărie că, de îndată ce vei cere iertare, o vei şi dobândi.

Domnul nu e ca noi. El este blând şi milostiv şi bun, şi atunci când sufletul îl cunoaşte, el se minunează fără sfâr­şit şi zice: „Ah, ce Dumnezeu avem!

Duhul Sfânt a dat Bisericii noastre să cunoască cât de mare este milostivirea lui Dumnezeu.

Domnul ne iubeşte şi ne primeşte cu blândeţe, fără re­proşuri, aşa cum în Evanghelie tatăl fiului risipitor nu i-a făcut acestuia reproşuri, ci a dat poruncă slujitorilor să-i dea o haină nouă, să-i pună în deget un inel scump şi încălţăminte în picioare, să junghie viţelul cel gras şi să se veselească şi nu 1-a învinuit [Le 15].

Cu câtă blândeţe şi răbdare trebuie să îndreptăm şi noi pe fratele nostru, ca să fie praznic în suflet pentru întoar­cerea lui!

Duhul Sfânt învaţă sufletul în chip negrăit să iubească pe oameni”;

silouan2.jpg

– “Domnul iubeşte pe toţi oamenii, dar încă şi mai mult îl iubeşte pe cel care îl caută.

Pe cei ce Mă caută îi iubesc, zice Domnul, şi cei ce Mă caută vor afla har” [Pr 8, 17]. Iar cu el [cu harul] viaţa e uşoară şi bună, sufletul e vesel şi spune: „Domnul meu, eu sunt robul tău“.

O mare bucurie e în aceste cuvinte: dacă Domnul e al nostru, atunci toate sunt ale noastre. Iată cât de bo­gaţi suntem!

Mare şi necuprins e Domnul nostru, dar pentru noi El S-a micşorat ca să-L cunoaştem şi să-L iubim, ca din iubi­rea lui Dumnezeu să uităm pământul, să trăim în ceruri şi să vedem slava Domnului.

Celor pe care i-a ales, Domnul le dă un har atât de ma­re, că în iubirea lor îmbrăţişează tot pământul, lumea în­treagă, şi sufletele lor ard de dorinţa ca toţi oamenii să se mântuiască şi să vadă slava Domnului.

Domnul a spus ucenicilor Lui: „Copii, aveţi ceva de mâncare?” [In 21, 5]. Ce mare iubire e în aceste cuvinte duioase: Domnul ne numeşte „copii“. Ce bucurie mai ma­re decât aceasta?

Trebuie să cugetăm adânc asupra acestor cuvinte şi asu­pra suferinţelor Domnului pentru noi pe cruce.

Cât de mult iubeşte Domnul zidirea Sa”;

silouan2.jpg

 

– “Mult ne iubeşte Domnul; ştiu aceasta de la Duhul Sfânt pe Care mi L-a dat Domnul prin singură milostivirea Lui.

 

Sunt un om bătrân şi mă pregătesc de moarte, şi scriu adevărul de dragul norodului. Duhul lui Hristos, pe Care mi L-a dat Domnul, vrea mântuirea tuturor, ca toţi să cunoască pe Dumnezeu.

Domnul a dat tâlharului raiul; tot aşa va da raiul şi oricărui păcătos. Pentru păcatele mele sunt mai rău decât un câine râios, dar m-am rugat lui Dumnezeu să mi le ierte, şi mi-a dat nu numai iertarea, dar şi Duhul Lui, şi în Duhul Sfânt am cunoscut pe Dumnezeu”;

silouan2.jpg

 

Domnul nu vrea moartea păcătosului [Iz 18, 32], iar celui ce se pocăieşte îi dă în dar harul Duhului Sfânt. El dă sufletului pacea şi libertatea de a fi cu mintea şi inima în Dumnezeu. Când Duhul Sfânt ne iartă păcatele, atunci su­fletul primeşte libertatea de a se ruga lui Dumnezeu cu mintea curată; atunci el vede liber pe Dumnezeu şi rămâ­ne întru El în odihnă şi bucurie. Aceasta e adevărata liber­tate. Dar fără Dumnezeu nu poate fi libertate, pentru că vrăjmaşii tulbură sufletul prin gândurile cele rele.

Voi spune adevărul în faţa lumii întregi: sunt un tică­los înaintea lui Dumnezeu şi aş fi deznădăjduit de mântui­rea mea dacă Dumnezeu nu mi-ar fi dat harul Sfântului Său Duh. Şi Duhul Sfânt m-a învăţat şi de aceea scriu de­spre Dumnezeu fără osteneală, pentru că El mă atrage să scriu.

 

Mi-e milă şi plâng şi suspin pentru oameni. Mulţi gân­desc: „Am făcut multe păcate: am ucis, am zburdat, am siluit, am defăimat, am desfrânat şi am făcut multe alte lucruri”, şi de ruşine nu vin la pocăinţă. Dar ei uită că îna­intea lui Dumnezeu toate păcatele lor sunt ca o picătură de apă în mare“.

“Ce fericiţi suntem noi creştinii: ce Dumnezeu avem!”.

weeping689.jpg

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: